Pizza z pomidorami i oliwkami

Pizza z pomidorami i oliwkami

Czy wiesz, że 9 lutego jest obchodzony Światowy Dzień Pizzy? 🙂 Kocham domową pizzę tak samo jak oliwki! U nas zazwyczaj na pizzy rządzi przypadek – co mam w lodówce to daje na ciasto drożdżowe. 😉 Samo ciasto jest rewelacyjne – wykorzystaj ulubione dodatki i ciesz się smakiem domowej pizzy. 

PRZEPIS DO WYDRUKU 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
1 łyżeczka
suche drożdże
1 łyżeczka
cukier
2 szklanki
mąka typ OO
2 łyżki
olej
3/4 szklanki
letnia woda
1 płaska łyżeczka
sól
2 łyżki
sos pomidorowy
-
oliwki
-
dobrej jakości kiełbasa
-
pomidory
-
kukurydza
-
ser
-
oregano, bazylia

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: pizzę na cieńkim cieście o średnicy 33-35 cm
Czas pieczenia: 10-15 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni

  • Suche składniki wymieszaj. Wlej wodę, olej i wyrób gładkie ciasto. Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto uformuj na kształt koła. Nie używam wałka tylko rozciągam dłonią tak by uzyskać brzeg typowy do pizzy.
  • Ciasto posmaruj sose, wyłóż dodatki i wstaw do piekarnika. Jeśli masz w piekarniku funkcję pieczenia pizzy to polecam jej użyć. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *