DESER JOGURTOWY Z MALINAMI

DESER JOGURTOWY Z MALINAMI

Uwielbiam maliny! Ten deser sprawdzi się jeśli lubisz zdrowe przekąski, które nie mają tyle cukru i tłuszczu. Ziarenka waniliowe możesz zamienić naturalnym aromatem waniliowym. Ksylitol możesz zamienić na cukier puder jeśli nie zależy ci na ograniczeniu ilości kalorii.;) Do musu wykorzystałam maliny mrożone.

PRZEPIS DO WYDRUKU

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
1 łyżka
płatki migdałowe
1 łyżka
płatki owsiane
1 łyżka
masło 82 %
1 łyżka
chipsy/wiórki kokosowe
1/2 szt.
laska waniliowa
2 łyżki
ksylitol
500 g
maliny
1 płaska łyżeczka
mąka ziemniaczana
400 g
jogurt grecki

PRZYGOTOWANIE

 

  1. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Wsyp płatki owsiane, migdały i chipsy kokosowe ( wiórki). Dodaj łyżeczkę ksylitolu i smaż kilka minut na złoty kolor – wystudź. 
  2. Maliny zmiksuj z ksylitolem – zagotuj. W niewielkiel ilości wody rozpuść skrobię i wlej do gotujących się malin. Gotuj przez chwilę aż mus zgęstnieje.
  3. Jogurt grecki wymieszaj z ziarnami z wanilii i ksylitolem. 
  4. Na dno słoiczka wyłóż mus malinowy, na to jogurt, mus, kruszonkę, maliny oraz wierzch posyp kruszonką. Jeśli przygotujesz większą ilość kruszonki to możesz ją dać jeszcze na spód słoika i potem dopiero mus malinowy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *