Żelka truskawkowa do tortu

Żelka truskawkowa do tortu

Żelki i frużeliny zaraz obok świeżych owoców świetnie przełamują słodycz tortów i ciast. Dodatkowo żelki urozmaicają strukturę tortu i sprawiają,  że środek tortu jest po prostu ciekawszy. Choć sezon na truskawki  już minął to udał mi się upolować owoce całkiem dobrej jakości. W przypadku żelki jakość owoców jest bardzo ważna – truskawki muszą być aromatyczne i dojrzałe. Blade truskawki lub te o bladym środku niestety nie nadają się do przygotowania żelki. 

POTRZEBUJESZ

SKŁADNIKI
250 g truskawek świeżych lub mrożonych ( polecam użyć świeżych dobrej jakości)
łyżka cukru
łyżeczka soku z cytryny
7 g żelatyny
2 łyżki wody
  1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia. 
  2. Truskawki zblenduj i wlej do garnka. Dodaj cukier i sok z cytryny -podgrzewaj prawie do zagotowania. Nie gotuj bo owoce mogą stracić kolor. 
  3. Do gorących truskawek dodaj żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Pamiętaj by nie gotować już produktu, do którego dodałeś żelatynę bo straci ona swoje właściwości żelujące. 
  4. Mus wystudź i wstaw na chwilę do lodówki. Kiedy zacznie tężeć ale będzie jeszcze płynny to przelej to tortownicy / rantu i wstaw do lodówki do aż całkowicie stężeje. 
  5. Składając tort pamiętaj by żelkę kłaść na biszkopt posmarowany kremem i dopiero na żelkę kolejną warstwę kremu. Jeśli położysz ją na biszkopt to w czasie krojenia tort będzie się rozwarstwiać. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *