Wieniec a’la pizza

Wieniec a’la pizza

Dziś dodaję przepis na wieniec pizzowy ( miałam problem jak to nazwać )… Taka odskocznia od tradycyjnej pizzy choć wiadomo, że samo ciasto przy takim zwinięciu inaczej się zachowuje w piekarniku.  Ciasto leżakowało w lodówce i ciężko się z nim pracowało ale wolałam uniknąć nadmiernego podsypywania. Wyszły mięciutkie bułeczki z dużą ilością farszu! Na imprezę idealne. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
1 łyżeczka
cukier
1 saszetka
drożdże suszone
450 g
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczka
sól
2 łyżki
olej
300 ml
letnia woda
-
ser, wędlina, warzywa
-
sos pomidorowy, przeciez
1 łyżka
sezam

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: wieniec ok. 30 cm średnicy
Czas pieczenia: 20-25 minut
Temperatura pieczenia: 220 stopni 

  1. Do misy miksera przesiej mąkę. Wsyp drożdże, sól cukier – wymieszaj. Wlej olej i wodę – wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta. 
  2. Ciasto przełóż do misy oprószonej mąką, przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 
  3. Wyrośnięte ciasto uformuj na kształt długiego prostokąta ( u mnie szeroki na ok. 20 cm. Możesz to zrobić na macie silikonowej lub podsypywać by się nie kleiło.
  4. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym lub przecierem. Posyp dowolnymi składnikami. Jeden brzeg ciasta nałóż na drugi by uformować wieniec. Przełóż go na blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw ponownie na 10 min. do wyrośnięcia.
  5. Ostrym nożem podziel wieniec na części ale tak by spód wieńca był niedocięty.
  6. Posmaruj ciasto lekko woda , posyp sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *