Tort z brzoskwiniami i galaretką

Tort z brzoskwiniami i galaretką

Ten przepis na tort jest skierowany do osób, które albo nigdy nie robiły jeszcze tortu albo do tych, które robiły ale coś poszło nie tak. 🙂 Moim celem było w łopatologiczny sposób opisać chyba jeden z łatwiejszych tortów, tak by każdy mógł samodzielnie go wykonać. Jeśli temat tynkowania tortu nie jest ci obcy, masz w swojej kolekcji dyski do tynkowania, szpachle, ranty i ranciki to raczej nie masz tu czego szukać – zanudzisz się na śmierć! 🙂 Jeśli jednak twoje chęci przewyższają możliwości to mam nadzieję, że tym wpisem Ci pomogę.  Temat tortów nie jest mi obcy ale przygotowując ten tort celowo nie wykorzystałam „tortowych ” gadżetów by pokazać Wam, że nie posiadając sprzętu można uzyskać zadowalający efekt. 🙂

PRZEPIS DO WYDRUKU

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
BISZKOPT
8 szt.
jajka
8 łyżek
cukier
8 łyżek
przesiana mąka tortowa
PRZEŁOŻENIE
1 saszetka
galaretka brzoskwinia
300 ml
gorąca woda
1 puszka
brzoskwinie
250 g
mascarpone
500 ml
śmietanka 30%
3 - 4 łyżeczki
żelatyna
5 łyżeczek
cukier puder
1 słoik
dżem/konfitura brzoskwiniowa
200 ml
poncz ( słodka woda z cytryną)
WYKOŃCZENIE DEKORACJA
500 ml
śmietanka 30%
250 g
mascarpone
1 saszetka
fix do śmietany
1 saszetka
galaretka brzoskwiniowa
300-400 ml
gorąca woda
4 lyżeczki
cukier puder
1/2 puszki
brzoskwinie

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownicę śr. 21 cm
Czas pieczenia: 20-25 minut ( jeśli biszkopt będzie pieczony w 2 tortownicach) lub 40-45 minut jeśli będzie pieczony w rancie/tortownicy
Temperatura pieczenia: 170 stopni 

BISZKOPT ( warto go upiec dzień wcześniej, ale należy go zabezpieczyć przed wysuszeniem).

  • Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywno i dodawaj po łyżce cukru cały czas ubijając.
  • Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
  • Wyłącz mikser i dodaj w 3 partiach przesianą mąkę – delikatnie wymieszaj. 
  • Biszkopt przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem ( papierem śniadaniowym). Jeśli nie posiadasz rantu to daj papier do pieczenia na brzegi tak by tortownica była wyższa. Ja zawsze piekę biszkopt na 2 tortownicach by nie wydłużać czasu pieczenia. Poza tym nie lubię dzielić biszkoptu do tortu na 3 czy 4 części. 😉

PRZEŁOŻENIE

  • Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź.
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy, pokrój w drobną kostkę. Pierwszy blat biszkoptowy naponczuj. Wyłóż brzoskwinie, zostawiając ok. 1-2 cm wolnego brzegu. Brzoskwinie zalej tężejącą galaretkę. Ja wykorzystałam moją tortownicę o śr. 16 cm. Jeśli nie masz mniejszej tortownicy to wyłóż brzoskwinie na cały biszkopt i wykorzystaj obręcz tortownicy, w której był pieczony biszkopt. Wstaw biszkopt do lodówki. Kiedy galaretką stężeje zdejmij obręcz. 
  • Żelatynę rozpuść w ok. 50 ml gorącej wody, wystudź. Jeśli po wystudzeniu będzie zbyt gęsta to dolej jeszcze wody.
  • Śmietankę ubij chwilę z mascarpone i cukrem pudrem. Łyżkę jeszcze  rzadkiego kremu dodaj do żelatyny i wymieszaj. Ubij śmietankę jeszcze chwilę i nie przerywając ubijania wlej letnią żelatynę. Wyłóż połowę kremu na stężoną galaretkę i wyrównaj.
  • Nasącz drugi biszkopt, posmaruj go dżemem/konfiturą i nałóż na krem. Wierzch ponownie nasącz i posmaruj dżemem/konfiturą.
  • Z pozostałego kremu odłóż łyżkę a do reszty dodaj pokrojone brzoskwinie, wymieszaj i wyłóż na biszkopt. Przykryj trzecim blatem biszkoptowym ( nasączonym i posmarowanym dżemem). Cały tort cieńko pokryj resztą kremu ( tą odłożoną łyżką) – wystarczy tylko tyle, by biszkopt się nie kruszył. Tort wstaw na ok. 1-2 godziny do stężenia. Jeśli po tym czasie boki nie będą równe to zbierz nadmiar kremu. ( warstwy tortu się osiadają więc jeśli nie używasz rantu przekładając tort to jest raczej pewne, że boki tortu nie będą równe tylko zrobią się wybrzuszenia ale to można wyrównać przy tynkowaniu).

WYKOŃCZENIE

  • Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź.
  • Ubij na sztywno śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsyp fix. Odłóż ok. 4 łyżek kremu i wstaw do lodów na czas „tynkowania”.
  • Do obkładania tortu wykorzystaj najzwyklejszy nóż kuchenny lub łopatkę.  Krem staraj się nakładać prostopadle do patery/talerza – nie pochylaj noża do brzegu tylko równo go prowadź by brzeg był prosty a kant tortu nie był zaokrąglony. 🙂 Jeśli widzisz nierówności to nałóż dodatkową warstwę kremu –  ilość kremu do wykończenia jest w tym przepisie podana z zapasem. 😉 Jeśli skończysz obkładać tort kremem i stwierdzisz, że efekt cię nie zadowala to najłatwiejszą opcją będzie go obsypać wiórkami kokosowymi, z białej czekolady lub płatkami migdałowymi. 
  • Krem, który odłożyłeś nałóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. (rękawów używam najtańszych jednorazowych z allegro z kolei tylki mam duże, metalowe również w wersji ekonomicznej;)).
  • Na torcie zrób rozetki z kremu. Możesz również je zrobić u podstawy tortu.
  • Na środek tortu wyłóż pokrojone brzoskwinie i zalej je tężejącą galaretką. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *