Tarta rustykalna z twarogiem i truskawkami

Tarta rustykalna z twarogiem i truskawkami

wiekość

średnica 25 cm - 28 cm

temperatura

180 stopni

czas pieczenia

40 minut

Tarta rustykalna to chyba jedno z łatwiejszych ciast do wykonania. Nie potrzebne są tu żadne zdolności cukiernicze! Jako farsz możesz wykorzystać budyń, owoce lub tak jak w tym przypadku twaróg. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
150 g
masło 82 % w temp. pokojowej
280 g
mąka pszenna typ 45
1 szt.
jajko
4 łyżki
cukier
3 łyżki
woda
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
250 g
twaróg
1 szt
jajko
4 łyżki
cukier
1 łyżka
mąka ziemniaczana
500 g
truskawki

do dzieła!

  1. Składniki na ciasto kruche szybko zagnieć, zbij w kulę, zawiń w folię i włóż na ok. 30 min do lodówki.
  2. Składniki na masę serową krótko zmiksuj.
  3. Truskawki umyj, oderwij szypułki i podziel na mniejsze części.
  4. Ciasto kruche rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt okręgu o średnicy ok. 30 cm. Nałóż masę serową na środek – zostaw wolnego brzegu ok 2 cm.  Brzeg ciasta zawiń do środka. 
  5. Na masę serową wyłóż truskawki. 
  6. Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *