Tarta bounty

Tarta bounty

No kocham kokos!  A jeszcze bardziej cenię sobie jak ciacho robi się ekspresowo.  Ta tarta właśnie taka jest. Bounty w formie ciasta – więcej nie muszę pisać. 

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
SPÓD
150 g
masło 82 % roztopione
300 g
ciastka / herbatniki
50 g
mleczna czekolada
50 g
gorzka czekolada
100 ml
śmietanka 30%
1 łyżka
kakao
KREM
650 ml
mleko
5 łyżek
cukier
100 g
wiórki kokosowe
150 g
masło 82 %
1 opakowanie
budyń waniliowy
POLEWA
100 g
czekolada mleczna/gorzka
50 ml
śmietanka 30 %

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: forma śr. 24 cm

  1. Ciasteczka pokrusz na pył. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki na spód wymieszaj, wyłóż na dno i brzegi formy, dociśnij oraz wstaw do lodówki na ok. godzinę. 
  2. Mleko zagotuj ( 600 ml) z cukrem i wiórkami. Chwilę gotuj na małej mocy palnika. Zdejmij z palnika i dodaj masło – mieszaj aż się rozpuści. Zagotuj ponownie. 
  3. Proszek budyniowy rozpuść w 50 ml mleka. Wlej do gotującego się mleka kokosowego i mieszaj do zgęstnienia wystudź, letni krem wlej na przygotowany ciasteczkowy spód – wstaw do lodówki na kilka godzin. 
  4. Czekoladę rozpuść w śmietance, wystudzony ganache wylej na tartę, posyp wiórkami i wstaw ponownie do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *