TARTA BIAŁY MICHAŁEK

TARTA BIAŁY MICHAŁEK

Mmmm ale to było dobre! Pyszna, ekspresowa tarta z białymi Michałkami. Kakaowy spód, słodki krem i delikatna śmietanka tworzą pyszną całość. 🙂 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO KRUCHE
150 g
masło 82 % zimne
2-3 łyżki
cukier puder
2 szt.
jajko M
250 g
mąka tortowa
2 łyżki
kakao
KREM ORZECHOWY
10 szt.
białe Michałki
80 g
biała czekolada
100 ml
śmietanka 30 %
500 g
mascarpone
garść
orzeszki solone
KREM ŚMIETANKOWY
125 g
mascarpone
500 ml
śmietanka 30 %
1-2 łyżeczki
cukier puder
DO DEKORACJI
4-5 szt.
białe michałki
2 łyżki
masło orzechowe ( płynne)
garść
orzechy ziemne w karmelu

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę śr: 26 cm
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  • Zagnieć ciasto kruche, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim formę do tarty.  Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp np. groch lub fasolkę by dociążyć ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

KREM

  • Śmietankę podgrzej i dodaj pokrojone pralinki oraz białą czekoladę – mieszaj do rozpuszczenia. Masę wstaw do lodówki na kilka godzin. 
  • Mascarpone zmiksuj ze schłodzonym kremem michałkowym. Wsyp posiekane orzeszki. Krem wyłóż na wystudzony spód. 

KREM ŚMIETANKOWY

  • Śmietankę zmiksuj z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Wyłóż na krem . Tartę polej masłem orzechowym i udekoruj orzeszkami i pokrojonymi cukierkami. 

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *