Szarotka na kruchym cieście

Szarotka na kruchym cieście

Dzisiejszy przepis to klasyka…królowa polskich wypieków. Nasza wspaniała szarlotka na kruchym cieście! Jak dla mnie ciasto to bije wszystkie wykwintne ciasta z kremem na głowę.  

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO KRUCHE
250 g
masło 82 % w temp. pokojowej
4 łyżki
cukier
1 szt.
jajko
300 g
przesiana mąka tortowa
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
NADZIENIE JABŁKOWE
1500 g
jabłka
1 łyżka
masło
1 łyżka
cukier
1 łyżka
cynamon
1 łyżka
kasza manna
2 łyżki
bułki tartej

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 24 cm x 24 cm
Czas pieczenia: 40 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Składniki na kruche ciasto zagnieć – możesz to zrobić za pomocą miksera planetarnego. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. 
  2. Obierz jabłka, pokrój w plastry i podsmaż je chwilę na maślę. Dodaj cukier i cynamon – wystudź. Wsyp kaszę manną i wymieszaj. 
  3. Pierwszą część ciasta rozwałkuj, przełóż na formę z papierem do pieczenia, ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż wystudzone jabłka a na wierzch rozwałkowane ciasto. Wstaw blaszkę do piekarnika. Wystudzoną szarlotkę oprósz cukrem pudrem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *