Strucla cynamonowa

Strucla cynamonowa

Dziś już nie pachnie u mnie drożdżowym ale to jaki zapach unosił się u mnie w nocy jest nie co opisania! Ciasto drożdżowe, masło, cynamon – w takich warunkach to aż niezdrowo spać. Odpocznijcie! 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO DROŻDŻOWE
50 g
masło 82 % roztopione
3 łyżki
cukier
10 g
świeże drożdże
1 szt.
jajko
150 ml
letnie mleko
250 g
przesiana mąka tortowa
NADZIENIE
80 g
masło 82 % roztopione
1 łyżka
cynamon
3 łyżki
cukier trzcinowy

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: keksówkę 11 cm x 30 cm
Czas pieczenia: 40 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Przygotuj zaczyn. W letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki – wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. 
  2. Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, wlej zaczyn i wyrabiaj ok. 2 minut po czym wlej wystudzone masło i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przełóż do misy oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o o długości ok 35-40 cm i grubości 0.5-1 cm. ( najwygodniej jest mi wałkować na macie silikonowej, nie polecam podsypywać ciasta mąką.
  4. Ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszkanką cukru i cynamonu. Zwiń w roladę i przez środek przetnij ale tak by jeden brzeg był niedocięty.
  5. Dwie części ciasta nakładaj na siebie a następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Przykryj struclę ściereczką i pozostaw na ok. 10 min do ponownego wyrośnięcia.
  7. Wierzch posmaruj mlekiem. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika.
  8. Wystudzoną struclę posmaruj lukrem i posyp migdałami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *