Sos karmelowy

Sos karmelowy

Lubisz cukierki Werthers Original ?  Przedstawiam  płynną wersję tych karmelków – domowy sos karmelowy. Wykorzystasz go do naleśników, do sernika, do bezy. Karmelizowanie cukru to sztuka ale przy odrobinie cierpliwości otrzymasz pyszny domowy karmel – dodasz masło i śmietankę i jest to cudo ze zdjęcia. 🙂

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
50 g
masło 82 %
100 g
cukier
80 g
śmietanka 30%
szczypta
sól
2 łyżki
posiekane orzeszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier. Podgrzewaj go na wolnym ogniu aż zacznie się rozpuszczać tworząc karmel. Pamiętaj y w czasie karmelizacji nie mieszać cukru bo zrobi się bryła i już nie da się go uratować. Bardzo ważne jest również by cukier rozpuszczał się na wolnym ogniu – przypalony karmel jest gorzki.
  2. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zestaw garnek z palnika, dodaj zimne masło i mieszaj do rozpuszczenia. 
  3. Wlej śmietankę – wymieszaj. 
  4. Możesz dodać sól, orzeszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *