SŁONECZNIKOWIEC

SŁONECZNIKOWIEC

Słonecznikowca zna chyba każdy. 🙂 Reklamy mu nie muszę robić – wystarczy spojrzeć i wiadomo, że ciasto jest godne uwagi. Pomimo sporej ilości kajmaku krem nie jest zbyt słodki. Czy polecam przepis? Pewnie, że tak!

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
8 szt.
jajka
8 łyżek
cukier
5 łyżek
mąka tortowa
4 płaskie łyżki
kakao
300 g
słonecznik łuskany
3 łyżki
masło
3 łyżki
cukier trzcinowy
400 g
kajmak w puszce
500 g
mascarpone
500 ml
śmietanka 30%
2 łyżki
cukier puder
2 saszetki
fix do śmietany
1 łyżeczka
mleko

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 34 cm x 24 cm
Czas pieczenia: 35-40 min. biszkopt
Temperatura pieczenia: 170 st. biszkopt

BISZKOPT

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno, dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując.
  2. Jak cukier się rozpuści to zacznij dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
  3. Przesiej mąkę z kakao – wymieszaj. Pod koniec ubijania masy jajecznej wyłącz mikser i dodaj w 3 partiach przesianą mąkę z kakao – wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę biszkoptową przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. 

PRAŻONY SŁONECZNIK

  1. Rozpuść masło, dodaj cukier, wsyp słonecznik – praż słonecznik na małym ogniu na złoty kolor – wystudź. 
 
 
 

KREM KAJMAKOWY

  1. Mascarpone zmiksuj przez chwilę, dodaj kajmak ( odłóż łyżkę na sos) i ponownie zmiksuj. 
  2. Wsyp prażony słonecznik ( odłóż trochę do posypania wierzchu ciasta), wymieszaj.

Wystudzony biszkopt przekrój. Wyłóż krem kajmakowy, wyrównaj i przykryj drugim biszkoptem – wstaw do lodówki.

KREM ŚMIETANOWY

Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsyp fixy i ubij na sztywno. Śmietanę wyłóż na ciasto.

Łyżkę kajmaku wymieszaj z odrobiną mleka i polej sosem ciasto, posyp prażonym słonecznikiem. 

PRZEPIS DO WYDRUKU

POLECANE PRODUKTY

8 komentarzy

Przepis rewelacyjny. Ciacho tak zasmakowało mężowi że dziś robię mu tort słonecznikowy tzn. będą dwie warstwy że słonecznikiem i jedna ze śmietany i obłożony śmietaną. Do tego drip cake karmelowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *