Serniko-szarlotka

Serniko-szarlotka

wiekość formy

25 cm x 35 cm

temperatura

180 stopni

czas pieczenia

3 x 15 minut

Pyszna serniko-szarlotka na kruchym cieście nie może się nie udać. Nie wiem czy bliżej tu sernika czy szarlotki. Jak dla mnie ani jedno ani drugie bo masa serowa ( sernik gotowany) bardziej mi przypomina krem z kolei w jabłkach zamiast cynamonu są orzechy i galaretką więc dla mnie to nie szarlotka. Jest pyszna! 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO KRUCHE
300 g
masło 82 % w temp. pokojowej
150 g
cukier puder
1 szt
jajko
2 szt
żółtko
500 g
przesiana mąka tortowa
2 płaskie łyżeczki
proszek do pieczenia
MASA JABŁKOWA
1500 g
jabłka
1 łyżka
masła
1 opakowanie + 2 łyżki
galaretka cytrynowa
100 g
orzechy włoskie
MASA SEROWA
1 kg
mielony twaróg z wiaderka
3 szt
jajko
180 g
cukier
100 ml
mleko
1 opakowanie
budyń waniliowy
1 szt
laska wanilii

do dzieła!

  1. Składniki na ciasto kruche umieść w misie miksera i zagnieć na gładkie ciasto. Podziel go na 3 części. Każdą z nich zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 min. Pierwszą cześć ciasta rozwałkuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Wystudź i ostrożnie wyjmij z blaszki. Z pozostałym ciastem postąp tak samo. 
  2. Na patelni roztop masło. Obrane i pokrojone jabłka smaż na maśle aż zaczną się rozpadać. Jabłka zdejmij z palnika, wsyp galaretki, wymieszaj. Dodaj orzechy. Jeśli masa jest zbyt rzadka to wystudź ją i jak zacznie gęstnieć to wylej na pierwszy blat, przykryj drugim. 
  3. W misce zmiksuj twaróg, jajka, cukier i wydrążone ziarna waniliowe. Budyń rozpuść w mleko i wlej do masy twarogowej – całość zmiksuj.  Masę wlej do garna ( najlepiej z grubym dnem by się nie przypaliła) i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Masa zacznie gęstnieć – doprowadź do wrzenia i chwile gotuj. Zdejmij z ognia i ciepłą masę wyłóż na ciasto, przykryj 3 blatem. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony www.malacukierenka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *