SERNIK ZŁOTA ROSA

SERNIK ZŁOTA ROSA

Sernika Rosa nie muszę chyba nikomu przedstawiać. Kiedyś to był absolutny hit każdej impreza! Potem chyba zaczął się wszystkim nudzić i u mnie też tak było dlatego na długi czas odpuściłam sobie ten przepis. 🙂 Wiem, że nie każdy lubi tę piankę z rosą – to w końcu ledwo ścięte białka. 😉 Niestety, żeby powstała rosa na bezie nie można wysuszyć zbyt bardzo bezy. Ja wolę mieć chrupiącą bezę niż rosę na serniku  – też zaliczam się do tych, którzy nie przepadają za tą pianką! 😉 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
150 g
masło 82 % w temp. pokojowej
3 łyżki
cukier puder
1 szt.
jajko
2 szt.
żółtko
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
250 g
przesiana mąka tortowa
MASA SEROWA
1 kg
twaróg mielony
2 szt.
jajko
4 szt.
żółtko
750 ml
mleko
200-250 g
cukier
2 opakowania
budyń śmietankowy
125 ml
olej np. rzepakowy
BEZA
6 szt.
białko
200 g
cukier

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: forma 24 cm x 35 cm
Czas pieczenia: 60 minut
Temperatura pieczenia: 170 stopni 

  1. Z podanych składników wyrób kruche ciasto. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min. 
  2. Składnik na masę serową krótko zmiksuj – wylej na podpieczony spód ( masa jest rzadka więc dobrze zabezpiecz formę by nie wypłynęła). Spód może być jeszcze gorący. Wstaw blaszkę ponownie do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piec ok. 40 min. 
  3. Białka ubij na sztywno. Dodawaj stopniowo po łyżce cukru nie przerywając ubijania. Pod koniec wsyp od razu 3 łyżki cukru, chwilę miksuj ale na tyle krótko by kryształki się nie rozpuściły. Wyjmij sernik z piekarnika i wyłóż delikatnie bezę na gorący sernik. Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 15 – 20 minut. 

UWAGA: Jeśli nie chcesz pianki to zmniejsz temperaturę do ok 130 stopni i wydłuż czas pieczenia z 15 minut do 30 minut. 

 

POLECANE PRODUKTY

4 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *