Sernik z owocami i kruszonką

Sernik z owocami i kruszonką

No kocham te serniki? Każdy bez wyjątku prócz tych z rodzynkami… 😉 Tym razem zamarzył się się z kruszonką i owocami – kocham zapach pieczonej kruszonki w połaczeniu z zapachem malin – cudo! Serniczek jest wart polecenia. 🙂 

POTRZEBUJESZ

SKŁADNIKI
KRUSZONKA
100 g zimnego masła 82%
szklanka mąki tortowej ( poj. 250 ml)
4 łyżki cukru waniliowego
MASA SEROWA
1 kg mielonego twarogu z wiaderka
3/4 szklanki cukru
100 g roztopionej białej czekolady
150 ml śmietanki 30%
5 jajek
saszetka budyniu waniliowego
borówki i maliny

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownica śr. 22 cm
Czas pieczenia: 60 minut
Temperatura pieczenia: 160 st. bez termoobiegu

 

  1. Składniki na kruszonkę rozetrzyj między palcami i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  2. Składniki na masę serową zmiksuj tylko do połącze nia.
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. NA spód tortownicy wyłóż 1/2 kruszonki. Wylej masę serową, wyłóż owoce i posyp kruszonką. 
  4. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  5. Jeśli od koniec pieczenia sernik bęzie blady a środek niestabilny to wydłuż nieco czas pieczenia. 
  6. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik przez ok 15 minut nie uchylając piekarnika. Po tym czasie lekko uchyl piekarnik i pozostw do wystudzenia. Sernik jest najlepszy na następny dzień. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *