Sernik z Nutellą

Sernik z Nutellą

Boski, obłędny – prawdziwe cudo! 🙂 Usłyszałam dziś, że wszystkie ciasta z kawiarni się mogą kryć! 😀 Cóż za komplement – więcej chyba pisać nie muszę. 😀 W przepisie są orzechy laskowe ale możesz użyć dowolnych. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
SPÓD
80 g
masło 82 % roztopione
250 g
ciastka owsiane lub herbatniki
1 łyżka
kakao
MASA TWAROGOWA
1 kg
twaróg mielony/ z wiaderka
5 szt.
jajko
1 saszetka
budyń waniliowy
1 szlanka
cukier
3 łyżki
nutella
100 ml
śmietanka 30%
POLEWA
2 - 3 łyżki
Nutella
50 g
posiekane orzechy laskowe

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownicę 21 cm
Czas pieczenia:90 minut
Temperatura pieczenia: 200/100 stopni 

  1. Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z roztopiony masłem. Dodaj kakao, wymieszaj.  Ciasteczka wyłóż na tortownice z papierem do pieczenia ( spód, boki), dociśnij i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 
  2. Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksuj tylko do połączenia. Wylej na spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwierając go pozostaw sernik na ok 15 min. po czym uchyl lekko piekarnik i pozostaw  w nim sernik do wystudzenia. 
  3. Nutellę podgrzej. Orzeszki drobno posiekaj i wymieszaj z nutellą. Nutellę wyłóż na wystudzony sernik – wstaw do lodówki.

PRZEPIS DO WYDRUKU

 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *