Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem

Kajmak to nasz ulubiony dodatek do ciast i deserów. Dla jednych jego słodycz jest nie do przejścia a inni go wręcz uwielbiają! Dziś dodaję przepis na nasz ulubiony serniczek właśnie z dodatkiem kajmaku. Cudowny, przełamany słonymi fistaszkami na chrupiącym spodzie…pyszny! 🙂

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
SPÓD
80 g
masło 82 % w temp. pokojowej
250-300 g
pokruszone ciastka owsiane
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
1 kg
twaróg mielony
150 g
cukier
200 ml
śmietanka 30%
50 g
rozpuszczone masło
5 szt.
jajko
1 opakowanie
budyń śmietankowy
2 łyżki
kajmak
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
4 łyżki
kajmak
150 g
orzeszki ziemne solone / migdały

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownicę śr. 21-24 cm
Czas pieczenia: 90 minut
Temperatura pieczenia: 200/100 stopni 

  1. Dno i brzeg tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Pokruszone ciasteczka wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż nimi dno tortownicy, dobrze dociśnij łyżką. Formę wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksuj  ( tylko do połączenia składników by dodatkowo nie napowietrzyć sernika). Masę przełóż do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min ( termoobieg). Po tym czasie zmniejsz do 100 stopni i piec kolejne 90 min. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku przez 15 minut a następnie lekko uchyl piekarnik i pozostaw sernik do wystudzenia.
  4. Wystudzony sernik wykończ kajmakiem i posyp orzeszkami. Włóż sernik do lodówki. 

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *