SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Uwielbiam serniki! Koniecznie bez rodzynek i innych cudów. 🙂 Ten jak większość moich serników na blogu jest pieczony z cały jajek, na spodzie ciasteczkowym. Wykończyłam go kremem z białej czekolady i mascarpone – efekt widoczny na zdjęciu! 🙂 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
SPÓD
80 g
masło 82 % roztopione
250 g
ciastka owsiane lub herbatniki
MASA TWAROGOWA
1 kg
twaróg mielony/ z wiaderka
5 szt.
jajko
1 saszetka
budyń waniliowy
3/4 szlanki
cukier
100 g
roztopiona biała czekolada
100 ml
śmietanka 30%
KREM
100 ml
śmietanka 30 %
80 g
biała czekolada
250 g
mascarpone

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownicę 21 cm
Czas pieczenia:90 minut
Temperatura pieczenia: 200/100 stopni 

  1. Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z roztopiony masłem, przełóż na tortownice wyłożoną z papierem do pieczenia ( spód, boki), dociśnij i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 
  2. Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksuj tylko do połączenia. Wylej na spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik na ok 15 min. po czym uchyl lekko piekarnik i pozostaw  w nim sernik do wystudzenia. 
  3. Śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej z białą czekoladą. Ganache wstaw do lodówki na kilka godzin. Mascarpone zmiksuj ze schłodzonym ganache – możesz dodać trochę cukru pudru. 
  4. Krem wyłóż na wystudzony sernik, posyp wiórkami z czekolady. Wstaw sernik do lodówki. 
 

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *