Sernik na kakowym spodzie

Sernik na kakowym spodzie

To jeden z Waszych ulubionych serników. Często pytacie mnie o ten przepis i ja się wcale nie dziwię! Sernik prezentuje się pięknie! Jak zwykle wykorzystałam całe jajka przez co sernik nie był napowietrzony i nie opadł po wyjęciu z piekarnika. Takie serniki właśnie lubię najbardziej! 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
KAKAOWY SPÓD
200 g
masło 82 %
3 łyżki
cukier
2 szt.
żółtko
1 łyżka
kwaśna śmietana
300 g
przesiana mąka tortowa
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
4 łyżeczki
kakao
MASA SEROWA
1 kg
twaróg zmielony lub z wiaderka
5 szt.
jajka
200 g
biała czekolada
4 łyżki
cukier puder
POLEWA
100 g
czekolada
2-3 łyżki
mleko

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownicę śr. 21 – 24 cm
Czas pieczenia: 90 minut
Temperatura pieczenia: 200/100 stopni 

  1. Wszystkie składniki na spód wyrób szybko na gładkie ciasto. Ciasto zawiń w folie i włóż do lodówki na 30 min. 
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia – dno i boki. Ciastem wylep formę. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10 min.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – wystudź, wlej do pozostałych składników masy serowej i krótko zmiksuj. Masę przelej na podpieczony spód i wstaw na 5 minut do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni ( może być termoobieg) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik na ok 15 min. po czym uchyl lekko piekarnik i pozostaw  w nim sernik do wystudzenia. 
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj mleko i wymieszaj. Polewę wylej na wystudzony sernik.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *