SERNIK GOTOWANY

SERNIK GOTOWANY

Co jakiś czas lubię wracać do tego przepisu! Niby to sernik a jednak nie do końca. Gotowana masa smakuje zupełnie inaczej niż taki sernik pieczony. Do tego kilka warstw kruchego ciasta i polewa z orzechów włoskich co w efekcie daje całkiem dobrze prezentujące się a przede wszystkim smakujące ciasto! Sernik najlepiej smakuje na 2 a nawet 3 dzień. 🙂 

* szklanka ma pojemność 250 ml
* można pominąć warstwę herbatników – wtedy masy serowej będą grubsze warstwy


POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO KRUCHE
200 g
zimne masło
szklanka
cukier
2 szt.
jajko
1 szt.
żółtko
500 g
przesiana mąka tortowa
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
2 łyżki
śmietana 18% kwaśna
MASA SEROWA
1,5 kg
twaróg mielony z wiaderka
3 szt.
jajko
1,5 - 2 szklanki
cukier
200 g
masło
200 ml
mleko 3,2%
1,5 opakowania
budyń waniliowy
POLEWA
150 g
masło
3 łyżki
mleko
1/2 szklanki
cukier
150 g
posiekane orzechy włoskie
1 opakowanie
herbatniki

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 25 cm x 34 cm
Czas pieczenia: 10-15 minut 
Temperatura pieczenia: 170 stopni ( termoobieg)

  1.  Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, podziel na 3 części. Pierwszą z nich rozwałkuj na wielkość formy ( tylko spód), przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Tak samo upiec 2 pozostałe części ciasta kruchego. 
  2. W dużym garnku z grubszym dnem ( takim, który się nie przypala) zmiksuj twaróg, jajka i cukier – zagotuj. Dodaj masło – zdejmij garnek z palnika i mieszaj do rozpuszczenia masła, ponownie zagotuj. Budyń rozpuść w mleku i wlej do gotującej się masy serowej – chwilę gotuj nie przerywając mieszania, masa zgęstnieje. 
  3. Na pierwszy blat ciasta wylej 1/4 masy serowej, przykryj kolejnym ciastem, znowu masa serowa, herbatniki, masa i ciasto kruche. 
  4. Masło rozpuść z cukrem i mlekiem. Dodaj orzechy i wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka to wstaw ją na kilka minut w chłodne miejsce. Jeśli zaś jest zbyt gęsta to dolej trochę mleka. Polewę rozprowadź na cieście. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *