SERNIK BEZ SERA Z WIŚNIAMI

SERNIK BEZ SERA Z WIŚNIAMI

Uwielbiam stare przepisy z zeszytu mojej mamy To jest taki powrót do mojego dzieciństwa. Sernik bez sera to ciasto, które smakuje prawie tak jak tradycyjny sernik alee jest delikatniejszy. Mój sernik jest dosyć niski ale potrzebowałam dużą blachę a niestety nie miałam tylu składników dlatego przygotowałam go z podstawowych proporcji. Zróbcie na malej blaszce lub w tortownicy jeśli chcecie by był wyższy.

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO
250 g
zimne masło
400 g
mąka tortowa
5 szt.
żółtka
5 łyżek
cukier
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
2 łyżki
kakao
MASA ŚMIETANOWA
800 g
kwaśna śmietana 18%
1 szklanka 250 ml
cukier
5 szt.
białka
2 opakowania
budyń śmietankowy
ok. 400 g
drylowane wiśnie

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 24 cm x 24 cm ( na zdjęciu jest sernik zrobiony w formie 27 cm x 27 cm)
Czas pieczenia: 45 minut 
Temperatura pieczenia: 170 stopni ( termoobieg)

  1. Składniki na ciasto zagnieć, podziel na dwie część ( 3/4, 1/4) Mniejszą część ciasta zawiń w folię i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania ciasta. Pozostałym  ciastem wylep dno formy ( na papierze do pieczenia), ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 minut. 
  2. Białka ubij na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier cały czas ubijając.  Następnie dodawaj po łyżce śmietany a na końcu wsyp proszek budyniowy i dobrze połącz. 
  3. Masę wylej na podpieczony spód – nie musisz go studzić. 
  4. Na masę ułóż wiśnie i zetrzyj schodzone ciasto. 
  5. Blachę wstaw ponownie do piekarnika. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *