Serniczki z kajmakiem

Serniczki z kajmakiem

Kto nie kocha serników?! A taka maleńka forma serniczka na raz sprawdzi się doskonale na imprezie czy pikniku. Przepis na pyszne serniczki, który możesz w dowolny sposób modyfikować.

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
180 g
ciasteczka owsiane
40 g
roztopione masło 82 %
500 g
zmielony twaróg
1 szt
jajko
1/2 szklanki
jogurt grecki
1/2 szklanki
cukier
5 łyżek
kajmak
płaska łyżeczka
mąka ziemniaczana
2 łyżki
orzeszki ziemne solone

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 12 sztuk
Czas pieczenia: 25 min. 
Temperatura pieczenia: 160 stopni, bez termoobiegu

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

  1. Formę na babeczki wyłóż papilotkami. Pokruszone na pył ciastka wymieszaj z roztopionym masłem. Do każdej papilotki wsyp dwie łyżeczki ciastek i lekko dociśnij.
  2. Wszystkie składniki prócz orzeszków i 3 łyżek kajmaku krótko zmiksuj tylko do połączenia, żeby nie napowietrzyć masy twarogowej bo serniczki opadną. Masę twarogową nałóż do papilotek – możesz równo z górną krawędzią bo nie rosną.
  3. Blaszkę włóż do dobrze nagrzanego piekarnika.  Po 20 minutach sprawdź czy wierzch serniczków jest ścięty, jeśli tak to wyłącz piekarnik i pozostaw je w zamkniętym piekarniku przez ok. 15 minut.
  4. Na wystudzone serniki  wyłóż kajmak i posyp je orzeszkami.

RADY:

  1. Nie każde papilotki nadają się do pieczenia mini serniczków. Najlepsze wg. mnie są te z IKEI – serniczki ładnie odchodzą od papilotek. Do ich upieczenia możesz wykorzystać również silikonowe foremki do muffinek. 
  2. Do serniczków wybierz twaróg dobrej jakości. Polecam ci kupić już zmielony w wiaderku jednak zwróć uwagę na skład. Unikaj twarogu z dodatkiem śmietanki oraz o obniżonej zawartości tłuszczu. 

2 komentarzy

Dzięki wielkie że znalazłam ciebie na.instagramie.prawdxiwy blok z.przepisami super. POZDRAWIAM.MARIANNA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *