Rogaliki śniadaniowe

Rogaliki śniadaniowe

Co powiesz na domowe rogaliki śniadaniowe z makiem? 🙂 Pyszne, domowe i jeszcze ciepłe pieczywo idealnie rozpocznie nasz dzień! Jeśli nie masz czasu ich zrobić rano to możesz je upiec już wieczorem – następnego dnia będą równie pyszne a jak włożysz na kilka minut do gorącego piekarnika to będą smakować jak świeżo upieczone! Doskonale smakują zarówno ze słonymi dodatkami jak i z dżemem czy miodem. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
1 łyżeczka
cukier
25 g
drożdże świeże
250 ml
letnie mleko
400 g + łyżka
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczka
sól
3 łyżki
roztopione masło
-
mak niemielony, sezam
1 szt.
jajko

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 6-8 rogalików
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  • ZACZYN: drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj łyżkę mąki i cukier – wymieszaj i odstaw na kilka minut aż zaczyn zacznie pracować. 
  • Do misy miksera przesiej mąkę. Dodaj sól i wlej wystudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn – wyrób gładkie ciasto a następnie przełóż go do oprószonego mąką naczynia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt koła i podziel na 6-8 części. Zwiń rogaliki zaczynająć od podstawy trójkąta. Rogaliki układaj na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia. 
  • Wyrośnięte rogaliki posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp makiem i sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika. 

 

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *