Rafaello z kokosową bezą

Rafaello z kokosową bezą

No kto nie lubi tego ciasta?! 🙂 Wersji rafaello jest do wyboru do koloru ale mnie chyba najbardziej smakuje właśnia ta z kremem budyniowym i wkładką kokosową. 🙂 Kiedyś dodawałam na bloga przepis z wersją alkoholową – w kremie była spora ilość adwokata! Jeśli ktoś lubi kokos to polecam to ciasto. 🙂 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
BISZKOPT
6 szt.
jajka
6 łyżek
cukier
6 czubatych łyżek
mąka tortowa
BEZA KOKOSOWA
ok. 175 g
białek ( z 5 jajek
220 g
drobny cukier
200 g
wiórki kokosowe
KREM BUDYNIOWY
750 ml
mleko 3.2%
1,5 opak.
budyń waniliowy
3-4 łyżki
cukier
300 g
miękkie masło
100 g
wiórków koksowych
KREM ŚMIETANKOWY
500 ml
śmietanka 30%
250 g
mascarpone
2-3 łyżeczki ( wg. uznania)
cukier puder
DODATKOWO
opakowanie
herbatniki

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 24×35 cm
Czas pieczenia
biszkopt: 30 minut / 170 stopnie bez termoobiegu
wkładka kokosowa: 30 minut / 150 stopni

BISZKOPT: 
1. Całe jajka ubić z cukrem na jasny krem. Na końcu dodać w 3 partiach przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę biszkoptową przelać na formę wyłożoną pergaminem. 

WKŁADKA
1. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Na końcu wsypać wiórki i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 

KREM BUDYNIOWY: 
1. Ugotować budyń zgodnie z opakowanie. Gorący budyń przykryć folią w kontakcie i wystudzić. 
2. Miękkie masło ubić na puch. Dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując. Na końcu wsypać wiórki kokosowe – wymieszać. Można dodać jeszcze cukru pudru. 

 

KREM MASCARPONE
1. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Można opcjonalnie wsypać 1 opakowanie fixu do śmietany. 

SKŁADANIE CIASTA
– biszkopt
– 1/2 kremu budyniowego
– wkładka kokosowa
– 1/2 kremu budyniowego
– warstwa herbatników ( można je lekko nasączyć)
– krem mascarpone, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *