Ptysie z kruszonką i kremem czekoladowym

Ptysie z kruszonką i kremem czekoladowym

Te ptysie są po prostu urocze! 🙂 Od zawsze lubiłam wykorzystywać w kuchni ciasto parzone ale kiedy pierwszy raz upiekłam te ptysie  z kruszonką to te zwykłe ptyśki zeszły już u mnie na dalszy plan! 🙂  Do przygotowania takich ptysi potrzebujecie podstawowe ciasto parzone, na który przepis znajdziecie tu CIASTO PARZONE. Najważniejsza jest jednak kruszonka. 🙂 

POTRZEBUJESZ

SKŁADNIKI
80 g miękkiego masła
70 g cukru trzcinowego
80 g mąki tortowej
200 g mlecznej czekolady
150 + 100 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
5 łyżek kremu typu nutella
50 g posiekanych orzeszków

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 13-15 sztuk
Czas pieczenia:30-40 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni termoobieg 

  1. Czekoladę rozpuść w 150 ml śmietanki i schłodź przez kilka godzin. 
  2. Ciasto parzone przygotuj wg przepisu  CIASTO PARZONE
  3. Składniki na kruszonkę masło, cukier trzcinowy i mąkę połącz i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Ciasto jest miękkie więc rozwałkuj go między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma matami silikonowymi.  Nie odrywając papieru włóż całość do lodówki lub zamrażarki. 
  4. Ciasto parzone wyciskaj za pomocą okrągłej tylki na papierze do pieczenia. Średnica ptysia przed upieczeniem powinna wynosić ok 3-4 cm – pamiętaj by zachować odstępy bo ciasto parzone rośnie w czasie pieczenia. 
  5. Wyjmij schłodzoną kruszonkę i za pomocą szklanki lub ringu cukierniczego wykrój okręgi nieco większe od średnicy ptysia. Pamiętaj by robić to dosyć szybko bo kruszonka szybko robi się miękka. Ja zazwyczaj wykrojone okręgi wkładam do lodówki i dopiero jak mam już wszystkie wykrojone to nakładam je na ptysie i od razu wstawiam do nagrzanego piekarnika.  Upieczone ptysie wystudź. 
  6. Przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę z czekoladę zmiksuj z mascarpone. 
  7. NUtelle wymieszaj z orzeszkami i za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij nieiwelką ilość od spodu ptysia ( dziurki możesz zrobić np. za pomocą łyżeczki). W to samo miejsce wyciśnij masę czekoladową wypełniając cały środek ptysia a następnie zrób rozetkę na górze ciastek.  Ptysie posyp posiekanymi orzeszkami. 
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *