Ptasie mleczko z galaretką

Ptasie mleczko z galaretką

Lekki deserek do kawy zrobiony w sekund sześć . Zostało mi kremówki więc pewnym było, że zrobię ptasie mleczko. Możesz kombinować z kolorami galaretek – dzieci będą zachwycone. 

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
850 ml
gorąca woda
3 opakowania
galaretki
500 ml
śmietanka 30%
1 opakowanie
okrągłe biszkopty

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownicę 21 cm

  1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopty zanurz na chwilę w mleku ( wystarczą dosłownie 2 s – nie mocz zbyt długo bo będą zbyt miękkie).
  2. Trzy galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody – wystudź, z tego odlej 250 ml galaretki do kremu. Kolejne 250 ml galaretki wlej do płaskiego naczynia i włóż do lodówki do stężenia. Jak galaretka stężeje to pokrój ją w kostkę. 
  3. Do pozostałej galaretki wlej 1/2 szklanki wody, włóż na chwilę do lodówki ale uważaj by galaretka nie stężała – wylejesz ją potem na ptasie mleczko. 
  4. Ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. Wlej do niej galaretkę – tę pierwszą odlaną część 250 ml – zmiksuj. Do kremu dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę. Krem wyłóż na biszkopty – tortownice wstaw do lodówki. 
  5. Tężejącą galaretkę wylej na ciasto – wstaw tortownice do lodówki. 

2 komentarzy

Czy krem z biszkoptami musi dłużej poleżeć w lodówce, zanim wylejemy na niego tężejącą galaretkę? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *