Ptasie mleczko I

Ptasie mleczko I

wiekość formy

tortownica śr.21 cm

temperatura

-

czas pieczenia

-

Ten oto deserek – został przeze mnie zrobiony z tego co mi pozostało w lodówce. Można? Można! 🙂 W zamrażarce miałam cieńki biszkopt więc wykorzystałam go jako spód. Otwarty kartonik ze śmietanka też się prosił o wykorzystanie… Chwila roboty i wszyscy zadowoleni. Jeśli nie zalega ci biszkopt to zrób go na okrągłych biszkoptach. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
750 ml
gorąca woda
1 opakowanie
galaretka przezroczysta
1 opakowanie
dowolna galaretka kolorowa
500 ml
śmietanka 30 %
1 saszetka
fix do śmietany
1 łyżeczka
cukier puder
1 łyżka
wiórków kokosowych
1 opakowanie
okrągłe biszkopty
150 ml
mleko
200 - 300 g
owoce
Ptasie mleczko

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownica śr. 21 cm

  1. Galaretkę przezroczystą rozpuść w 250 ml gorącej wody – wystudź.
  2. Galaretkę malinową rozpuść wg. instrukcji na opakowaniu ( 500 ml wody) i również wystudź. Włóż ją do lodówki ale kontroluj by nie stężała.
  3. Na dno tortownicy wyłóż biszkopt lub małe biszkopty nasączone w mleku.
  4. Ubij 250 ml schłodzonej śmietanki 30% ( u mnie nieco mniej ). Wlej tężejącą przezroczystą galaretkę i dokładnie zmiksuj . Krem przelej na spód. Tortownicę włóż na chwilę do lodówki.
  5. Na krem połóż owoce ( u mnie mrożone borówki ). Na owoce wylej tężejącą malinową galaretkę. Włóż tortownicę ponownie do lodówki na ok. 30 min.
  6. W 250 ml śmietanki ubij, pod koniec dodaj fix do śmietany i cukier puder. Dodaj wiórki kokosowe – wymieszaj. Krem wyłóż na ciasto, posyp  wiórkami i włóż do lodówki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *