Pizzerinki

Pizzerinki

Zbliża się weekend wiec takie pizzerinki idealnie się sprawdza ! Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam Ci je upiec na imprezę jako przekąskę. ☺️ Ekspresowo się je przygotowuje bo ciasto nie wymaga wyrastania. Mimo to są mięciutkie po upieczeniu. 

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
1 łyżeczka
cukier
25 g
drożdże świeże
1 i 1/2 szklanki
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczka
sól
2 łyżki
olej
1/2 szklanki
letnie mleko
-
ser, wędlina, warzywa
-
sos pomidorowy, przeciez

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 8-10 sztuk
Czas pieczenia: 10 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni

  1. Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj cukier i łyżeczkę mąki – odstaw na chwilę aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj olej, sól i wlej zaczyn – wyrób gładkie ciasto.
  3. Ciasto podziel na 8-10 części, uformuj pizzerinki i ułóż je na blaszce. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia. 
  4. Pizzerinki posmaruj przecierem i nałóż na każdą ulubione dodatki. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *