Pierniki alpejskie z marmoladą

Pierniki alpejskie z marmoladą

POTRZEBUJESZ

Święta, święta i po świętach… Na szczęście w pudełku zostało jeszcze kilka tych pysznych pierniczków alpejskich z marmoladą. Piekłam je w tym roku po raz pierwszy. Zastąpiły miejsce brukowcom, które piekłam dobrych kilka lat. Zmiana na duży plus i pod względem smakowym i wizualnym. No przyznaj czyż te pierniczki nie prezentują się dobrze? 🙂 Do wycinania użyłam małego serduszka, którym zawsze wycinam ciastka maślane. Pamiętaj by ciasto leżakowało kilka godzin a najlepiej całą noc – dopiero wtedy można go rozwałkować. Do pierniczków polecam ci wykorzystać domową przyprawę korzenną – PRZYPRAWA DO PIERNIKA

 

ILOŚĆ SKŁADNIK
120 g
masło 82 %
3/4 szklanki
miód
3 łyżki
przyprawa do piernika
2 łyżki
kakao
3 łyżki
śmietana 18%
1 lyżka
soda oczyszczona
3 szklanki
mąka tortowa
1 szt.
białko
4 szt.
żółtka
4 łyżki
cukier
200-250 g
marmolada
LUKIER
6 łyżek
cukier puder
-
sok z cytryny/woda

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 35-40 sztuk
Czas pieczenia: 10-15 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. W garnku rozpuść masło. Dodaj miód, przyprawę do piernika i kakao – wystudź.
  2. W misce wymieszaj śmietanę z sodą.
  3. Do misy miksera przesiej mąkę. Dodaj masę piernikową i śmietanę. 
  4. Ubij na biały krem żółtka z białkiem i cukrem. Krem jajeczny wlej do misy z mąką. Wyrób wszystko na głądkie ciasto, przykryj folią i odstaw w zimne miejsce na kilka godzin a nawet na całą noc. Ciasto zaraz po wyrobieniu jest bardzo klejące i nie da się go rozwałkować. 
  5. Schłodzone ciasto podziel na kilka części. Rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką i wykrawaj serca. Serca układaj na papierze do pieczenia. Na każde z nich nałóż marmoladę i przykryj kolejnym sercem – sklej brzegi.
  6. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  7. Przygotuj rzadki lukier. Konsystencja musi być lejąca by pierniczki były pokryte cieńką warstwą glazury. Lukier nakładaj pędzlem. Wyschnięte pierniki przełóż do zamykanego pojemnika. 

PRZEPIS DO WYDRUKU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *