Piernik z marmoladą

Piernik z marmoladą

wiekość formy

keksówka 32 x 11 cm

temperatura

180 stopni

czas pieczenia

50 minut

Przedstawiam ci przepis na jeden z lepszych pierników jaki jadłam.  Pyszny, wilgotny z marmoladą i w cieście i jako przełożenie. Gorzka czekolada i orzechy świetnie dopełniają to ciacho!

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
125 g
masło 82 %
4 - 6 łyżek
cukier
2 łyżki
miód
2 łyżki
powidła lub marmolada
4 łyżeczki
przyprawa do piernika
2 łyżki
gorzkie kakao
2 łyżaczkie
soda oczyszczona
250 ml
mleko
2 szt.
jajka
300 g
mąka pszenna typ 450
3-4 łyżki
marmolada
50 g
gorzka czekolada
2 łyżki
mleko

do dzieła!

  1. W garnku roztop masło. Dodaj cukier, miód, powidła, przyprawę i kakao – wymieszaj i zagotuj. Garnek zdejmij z palnika i po ok. 2 minutach dodaj sodę – masa się spieni. Wlej mleko i dodaj rozbełtane jajka. 
  2. Mąkę przesiej i wsyp do masy piernikowej – wymieszaj delikatnie szpatułką. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  3. Wystudzony piernik przekrój, posmaruj marmoladą, złóż. 
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem. Polewe wylej na piernik.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *