Pączki serowe

Pączki serowe

Najlepszy przepis na pączki serowe jakie kiedykolwiek jadłeś! 🙂 Gwarantuję, że robi się je ekspresowo i tak samo ekspresowo znikają. Są po prostu pyszne – mięciutkie, słodkie, nie chłoną tłuszczu – idealne. 🙂 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
150 g ( 1 szklanka)
przesiana mąka tortowa
2 szt.
jajko
250 g
twaróg w kostce
1 łyżka
jogurt grecki / kwaśna śmietana
3 łyżki
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
soda oczyszczona
1 łyżeczka
wódka lub spirytus
1-1,5 l
olej
DODATKOWO
-
cukier puder / drobny cukier

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: ok. 18 mini pączków.

  1. Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj cukier, jajka i śmietanę – wymieszaj. 
  2. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą – wsyp do masy twarogowej. 
  3. Wlej alkohol – wymieszaj. 
  4. Masę nabieraj łyżką i formuj w dłoniach zwilżonych olejem. 
  5. Pączki kładź na rozgrzany olej – muszą się wolno smażyć. W czasie smażenia będą się same obracać. 
  6. Usmażone pączki osusz na ręczniku papierowy i jeszcze gorące obtocz w drobnym cukrze lub posyp po prostu cukrem pudrem. 

RADY: 

  • alkohol dodaj by pączki nie chłonęły tłuszczu. Pamiętaj by nie kłaść ich słabo rozgrzany olej.
  • do garnka wlej tyle oleju by pączki mogły swobodnie w nim się obracać
  • w czasie smażenia pączki rosną 

 

W TYM PRZEPISIE WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *