Orzeszki z kremem ( z foremek)

Orzeszki z kremem ( z foremek)

Ileż z tymi orzeszkami jest pracy! Mimo wszystko ten sposób czyli wyklejanie pojedyńczych foremek ciastem sprawia, że są tak wyjątkowe. Na rynku są dostępne specjalne opiekacze do łupinek oraz patelnie, które znacznie przyspieszają ich przygotowanie. Są pyszne! 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO KRUCHE
100 g
masło 82 %
2 płaskie łyżki
cukier puder
1 szt.
jajko
1/2 łyżeczki
soda oczyszczona
230 g
mąka pszenna typ 450
KREM
60 g
masło 82 % w temp. pokojowej
100 ml
mleko
2 łyżki
cukier puder
2 łyżki
cukier puder
2 łyżki
mleko w proszku
50 g
orzechy włoskie

do dzieła!

Czas pieczenia: 10 minut
Temperatura pieczenia: 160 stopni 

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folie i włóż do lodówki na 30 min. Schłodzonym ciastem wyklejaj foremki ( ciasta musi być cieńka warstwa bo i tak wyrośnie w czasie pieczenia). Foremki układaj na blaszce ( nie musisz ich natłuszczać ). Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  2. Przygotuj krem. Zagotuj mleko z cukrem i zmielonymi orzechami włoskimi – wystudź. Zmiksuj na puch masło, wlej mleko i wsyp mleko w proszku – zmiksuj. Możesz dolać spirytusu.
  3. Upieczone łupinki wypełniaj kremem, sklejaj i posyp cukrem pudrem. 
  4. Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *