ORZESZKI Z KREMEM

ORZESZKI Z KREMEM

Smak dzieciństwa…kiedyś każdy się o te ciasteczka bił! Nie było wykodnych opiekaczy, patelni…były za to maleńkie foremki, które się wyklejało ciastem i liczyło ile jeszcze trzeba ich wykleić…a robota się dłużyła i dłużyła. To był właśnie cały ten urok – smakowały wybornie! Mam całą szufladę pojedynczych foremek i kiedyś uwielbiałam tę zabawę…szkoda, że czas mi się trochę skurczył. 😉 Jeśli jakimś cudem ich nie jadłeś to koniecznie zaopatrz się w foremki lub opiekacz i łap przepis! 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO KRUCHE
225 g
masło 82 %
100 g
cukier puder
2 szt.
jajko
400 g
mąka tortowa
100 g
mąka ziemniaczana
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
KREM ORZECHOWY
200 g
masło 82 % w temp. pokojowej
150 g
zmielone orzechy włoskie
1-2 łyżki
cukier puder
150 ml
adwokat
2 płaskie łyżki
mleko w proszku

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: ok. 100 złożonych orzeszków
Czas pieczenia: 1-2 minuty

  1. Zagnieć kruche ciasto, podziel na 2-3 części i każdą z nich zawiń w folię – wstaw do lodówki na ok. 30 minut. 
  2. Schłodzone ciasto podziel na kulki wielkości orzecha laskowego i układaj w nagrzanym opiekaczu. Wypiekaj na złoty kolor. 
  3. Zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem. Wlewaj stopniowo adwokat cały czas miksując. Dodaj mleko w proszku i orzechy – zmiksuj. Masa będzie rzadka dlatego wstaw ją do lodówki na ok. 15 minut. 
  4. Krem nałóż do rękawa cukierniczego i wypełniaj łupinki. Przechowuj ciasteczka w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

PRZEPIS DO WYDRUKU

 
 

4 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *