Orzechowiec bez pieczenia

Orzechowiec bez pieczenia

Dodatki użyte w tym cieście to są absolutnie moje smaki! Słone orzechy świetnie przełamują słodycz kajmaku. Bita śmietana z kolei nadaje ciastu lekkości co sprawia, że koniecznie musisz wypróbować przepis. 🙂 Nie musisz odpalać piekarnika – wystarczy, że znajdziesz w swoich zapasach herbatniki lub krakersy. Możesz jedną warstwę herbatników zastąpić też biszkoptem. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
KREM BUDYNIOWY
350 ml
mleko 3,2%
150 g
masło 82 % w temp. pokojowej
3-4 łyżeczki
cukru waniliowego
2 szt.
żółtko
2 płaskie łyżeczki
skrobia ziemniaczana
KREM ORZECHOWY
500 g
mascarpone
1 pełna łyżka
kajmak
2 łyżki
masło orzechowe
100 g
orzeszki ziemne solone
KREM ŚMIETANKOWY
500 ml
śmietanka 30 %
2 łyżeczki
cukier puder
2 saszetki
fix do śmietany
DODATKOWO
3 paczki
herbatniki np. z Biedronki
garść
orzechy ziemne w karmelu
1 łyżka
kajmak
1-2 łyżeczki
śmietanka/mleko

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 25 cm x 20

KREM BUDYNIOWY

  • Zagotuj 250 ml mleka z cukrem waniliowym ( PRZEPIS NA DOMOWY CUKIER WANILIOWY). W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe mleko z żółtkami i skrobią – wlej mieszankę do gotującego się mleka. Gotuj chwilę cały czas mieszając. Budyń wlej do miski i przykryj folią tak by dotykała budyniu – wystudź. 
  • Masło zmiksuj przez chwilę. Dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Jeśli krem jest mało słodki to możesz dodać jeszcze trochę cukru. 

KREM ORZECHOWY

  • Mascarpone zmiksuj z kajmakiem i masłem orzechowym. Orzechy solone zblenduj na prosze i wsyp do kremu – wymieszaj. 
KREM ŚMIETANOWY
  • Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem. Pod koniec ubijania wsyp fixy i ubijaj jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej konsystencji. 
PRZEŁOŻENIE
  • warstwa herbatników
  • 1/2 kremu orzechowego
  • herbatniki
  • krem budyniowy
  • herbatniki
  • krem orzechowy
  • herbatniki
  • krem śmietankowy
  • posiekane orzechy w karmelu/sos karmelowy 

6 komentarzy

Witam ile potrzebne jest mleka do kremu budyniowego ? W składnikach podane jest 300 ml a w przygotowaniu 350 ml zagotować a resztę mleka wymieszać z żółtkami z skrobia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *