Orzechowiec

Orzechowiec

wiekość formy

33 cm x 28 cm

temperatura

180 stopni

czas pieczenia

40 minut

Na dziś dla Was budyniowiec – no bo jak się nie ma czasu a się chce ciasto z kremem takie wiecie…raz dwa to się robi budyniowiec 😁. Czas mnie gonił dlatego zrobiłam krem w wersji ekspresowej czyli na budyniu z saszetki.;)

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
9 szt jajko
9 łyżek cukier
4 łyżki gorzkie kakao
5 łyżek mąka pszenna typ 450
SKŁADNIKI NA KREM
300 g masło 82 % w temp. pokojowej
750 ml mleko 3,2 %
budyń waniliowy na 3/4 l mleka
4 łyżki cukier
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
540 g ( puszka) mleko skondensowane słodzone
200 g posiekane orzechy włoskie


do dzieła!

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij pianę na sztywno i dodawaj stopniowo po łyżce cukru cały czas miksując. Kiedy cukier już się rozpuści dodawaj po jednym żółtku aż uzyskasz jasny kogel mogel.
  2. Mąke wymieszaj z kakao i dodaj w 3 partiach do ubitych jajek – delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę przełóż na formę wyłożoną papierem śniadaniowym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, wystudź.
  3. Zagotuj mleko z cukrem. Ugotuj budyń zgodnie z opakowaniem. Wlej do miski i przykryj folią tak by dotykałą gorącego budyniu. ( nie zrobi się kożuch) – wystudź. Masło ubij na puch. Dodawaj po łyżce budyniu cały czas miksując. W razie potrzeby dodaj jeszcze cukru pudru.
  4. Wystudzony biszkopt przekrój. Możesz go nasączyć alkoholem/mocną słodką herbatą lub kawą. Większą część kremu wyłóż między blaty biszkoptowe, pozostałą cześć posmaruj wierzch ciasta, włóż do lodówki.
  5. Mleko skondensowane wlej na patelnie. Dodaj orzechy i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Mleko zmieni kolor oraz zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i wystudź.  Jeśli po wystudzeniu polewa będzie zbyt gęsta by rozsmarować ją na cieście to możesz dolać mleka. Polewę wylej na ciasto. 

RADA:

  1. Jeśli potrzebujesz do ciasta przekrojony biszkopt to warto go upiec dzień wcześniej – nie będzie się tak kruszyć w czasie krojenia. 
  2. Polecam ci kupić nóż strunowy do krojenia biszkoptów – rewelacyjnie sprawdza się nie tylko podczas przygotowywania ciast ale również tortów. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *