Naleśniki budyniowe z ricottą i wiśniami

Naleśniki budyniowe z ricottą i wiśniami

Kto nie kocha naleśników? 🙂 Jeśli miałabym wskazać weekendowe śniadanie na słodko to od razu na myśl przyszłyby mi właśnie naleśniki. Te z dodatkiem budyniu czekoladowego są delikatne i idealnie smakują z lekkim serkiem i kwaśną frużeliną z wiśni. 

POTRZEBUJESZ

SKŁADNIKI
FRUŻELINA WIŚNIOWA
500 ml kompotu wiśniowego
opcjonalnie cukier
1-2 łyżeczek skrobi wymieszanej w niewielkiej ilości wody
NADZIENIE Z RICOTTY
500 g ricotty
skórka z cytryny
łyżka jogurtu naturalnego
cukier waniliowy według uznania
NALEŚNIKI
250 ml kefiru
300 ml wody
szklanka mąki tortowej
budyń czekoladowy ( proszek)
2 jajka
2 łyżki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

NALEŚNIKI
Połącz wszystkie składniki i odstaw na kilka minut by ciasto odpoczęło. Wylewaj niewielką ilość ciasta na suchą patelnie i „smaż” z dwóch stron. 

FRUŻELINA

Kompot zagotuj z owocami i cukrem. Wlej skrobię i i gotuj chwilę aż kompot zgęstnieje. 

NADZIENIE

Wymieszaj wszystkie składniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *