Murzynek z powidłami

Murzynek z powidłami

I to jest jeden z tych wypieków, który ratuje mnie kiedy zalegają mi po świątecznych wypiekach powidła. Jeśli nie masz powidłem dodaj dżem a murzynek będzie jeszcze lepszy! 🙂 Jeśli lubisz cynamon lub przyprawę korzenną to nie bój się ich wykorzystać – będzie pyszne ciasto piernikowe. 

  • szklanka w przepisie ma 250 ml

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
100 g
masło 82 % roztopione
1 szklanka
cukier
2 szt.
jajka
1 szklanka
mleko
5 łyżek
powidła/dżem
2 szklanki
przesiana mąka tortowa
2 łyżeczki
soda oczyszczona
3 łyżki
kakao
POLEWA
100 g
mleczna czekolada
2-3 łyżki
mleko

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: keksówkę 11 cm x 30 cm
Czas pieczenia: 45-60 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Jajka ubij z cukrem na biały krem. Wlej masło i mleko-  zmiksuj. 
  2. Dodaj przesianą mąkę z sodą i kakao – delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj powidła wymieszaj.
  3. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – wstaw do nagrzanego piekarnika. Po ok. 45 minutach sprawdź patyczkiem czy murzynek jest gotowy. 
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodne, dodaj mleko i energicznie wymieszaj rózgą kuchenną. Polej wystudzoną babkę.

PRZEPIS DO WYDRUKU

 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *