Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem

ILOŚĆ

14 SZTUK

temperatura

180 stopni

czas pieczenia

20 MINUT

Ależ się rozczarowałam! Pozytywnie rzecz jasna! Robiąc te muffiny kombinowałam jak je wykończę no bo jak to tak takie suche mogę wcinać. Zawsze musiałam mieć na babeczkach albo polewę, albo lukier …albo krem no musiały być na wypasie . Ale te z rabarbarem to inna kategoria. Są naprawdę wyjątkowe. Tak sobie myślałam jakim cudem to ciasto może sobie poradzić z taką ilością rabarbaru! Ale sobie poradziło haaa i to jak ?!  Nie czekaj tylko łap przepis bo są pyszne, wilgotne, mięciutkie, słodkie, kwaśne no wszystko na raz! 

Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
400 g
rabarbar
2 szt
jajko
300 g
mąka pszenna typ 450
1/2 łyżeczki
soda oczyszczona
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
200 g
cukier
150 ml
olej
220 g
jogurt grecki
1 szt
cytryna - otarta skórka
muffiny z rabarbarem
muffiny z rabarbarem

do dzieła!

  1. Rabarbar umyj i pokrój na ok. 1 cm części.
  2. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem i sodą.
  3. W dużej misce wymieszaj jajka, cukier, olej, skórkę z cytryny oraz jogurt grecki.
  4. Do mokrych składników dodaj w dwóch partiach mąkę. Wymieszaj tylko do połączenia . Dodaj rabarbar, wymieszaj.
  5. Wyłóż masę do papilotek do 3/4 wysokości . Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. 
  6. Jeszcze gorące muffiny zanurz w drobnym cukrze. 

Rady:

  1. Piekłam je największych papilotkach jakie są chyba dostępne do muffinek i polecam ci je właśnie w takich upiec.
  2. Jeśli masz dwie formy do babeczek to polecam piec jednocześnie. W przepisie jest soda i jeśli od razu nie trafi do piekarnika to nie będą rosnąć tak jak powinny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *