Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Kolejny przepis z wykorzystaniem marchewki. Mięciutkie muffiny, raz dwa do przygotowania. Uwielbiam te maleństwa bo nie potrzebuje nawet miksera – miska , łyżka i już mam muffiny! 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
2 szklanki ( 500 ml)
potarta marchew
3 szt
jajka
3/4 szklanki
cukier
3/4 szklanki
olej
1 i 1/2 szklanki
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona

PRZYGOTOWANIE

Ilość: 9 szt.
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura: 170 stopni

  1. Jajka wymieszaj z cukrem, olejem.
  2. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem. Suche składniki dodaj do mokrych -wymieszaj tylko do połaczenia.
  3. Do masy dodaj marchewkę – wymieszaj.
  4. Ciasto wyłóż do papilotek. Foremkę wstaw do nagrzanego piekarnika.
 
RADA: Przepis możesz modyfikować. Świetnie smakują z posiekaną białą czekoladą lub z dodatkiem cynamonu. Polecam też zrobić wersję pomarańczową – do ciasta dodaj otartą skórkę pomarańczową  wykończ je pomarańczowym lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *