Muffiny kopiec Kreta

Muffiny kopiec Kreta

Niedawno piekłam kopiec kreta a dziś przedstawiam wersję mini. W środku nutella i banany ale myślę, że każdy owoc  się tu sprawdzi. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
125 ml
olej
5 łyżek
cukier
2 szt.
jajko
3 szt.
dojrzałe banany
210 g
przesiana mąka tortowa
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
3 łyżki
kakao
1 łyżeczka płaska
soda oczyszczona
SKŁADNIKI NA KREM
250 ml
śmietanka 30%
1 - 2 łyżeczki
cukier puder
1 saszetka
fix do śmietany
5 łyżek
nutella

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 12 muffinek
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Banany zgnieć widelcem( 2 a jeden odłóż do nadzienia). Dodaj jajka, olej i cukier. 
  2. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao, proszek i sodę. 
  3. Suche składniki dodaj do mokrych – wymieszaj tylko do połączenia.  Masę wyłóż do papilotek do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  4. Z wystudzonych muffinek odkrój wierzch babeczki. Delikatnie wydrąż środek łyżeczką. Wydrążone ciasto pokrusz. 
  5. Do każdej babeczki daj łyżeczkę nutelli i 2 plastry banana.
  6. Śmietankę ubij na sztywno z cukre i fixem. Krem wyłóż na babeczki, posyp pokruszonym ciastem formując kopiec. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *