Muffiny czekoladowo – bananowe

Muffiny czekoladowo – bananowe

Te muffiny są po prostu uzależniające! Miałam zalegające banany, które prezentowały się nie do końca apetycznie 🙂 ale szkoda było mi ich wyrzucać dlatego postanowiłam je wykorzystać do czekoladowych muffinek. Wiedziałam, że w domu znajdę chętnych na takie smaki! 🙂 Czekolada, masło orzechowe i banany to świetne połączenie. Same muffiny są wilgotne, mięciutkie i mocno czekoladowe! 

* szklanka 250 ml

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
80 ml
olej
3/4 szklanki
cukier trzcinowy
125 ml
zimna woda
125 ml
jogurt naturalny
2 szt.
dojrzałe banany
220 g
przesiana mąka tortowa
1/2 szklanki
kakao ciemne
1 łyżeczka
soda oczyszczona
200 g
czekolada mleczna
100 g
posiekane orzechy ziemne w karmelu
12 łyżeczek
masło orzechowe

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: ok. 12 muffine
Czas pieczenia: 15-25 min  
Temperatura pieczenia: 170 stopni ( termoobieg)

  1. Banany rozgnieć widelcem. Dodaj mokre składniki i cukier – wymieszaj łyżką. 
  2. Wsyp przesianą mąkę z sodą i kakao – wymieszaj. 
  3. Do papilotki wyłóż masę, łyżeczkę masła orzechowego i na górę znowu masę czekoladową. W foremce nie powinno być ciasta więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. 
  4. Do każdej muffiny dodaj kostkę czekolady. 
  5. Formę wstaw do piekarnika. 
  6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj 1/2 łyżeczki oleju i polej czekoladą muffiny. Posyp posiekanymi orzechami ziemnymi w karmelu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *