Muffiny czekoladowe z kremem

Muffiny czekoladowe z kremem

Po babeczkach nie zostało ani śladu ale są tak szybkie w przygotowaniu, że chyba za chwilę zrobię kolejne. 🙂 Jeśli masz zalegające dojrzałe banany to ten przepis się idealnie sprawdzi. Muffiny są mocno czekoladowe ale wilgotne właśnie dzięki dużej ilości bananów. Kropką nad i czekoladowy i fani czekolady mogą mnie  jest pyszny krem czekoladowy.  

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
2 szt.
jajko
210 g
przesiana mąka pszenna typ 450
150 g
cukier
125 ml
olej
3 szt.
dojrzałe banany
3 łyżki
kakao
1 łyżeczka ( płaska)
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
100 g
posiekana czekolada mleczna
SKŁADNIKI NA KREM
250 ml
śmietanka 30%
100 g
czekolada mleczna/gorzka
1 saszetka
fix do śmietany
1 łyżeczka
cukier puder ( opcjonalnie)
muffiny czekoladowe

do dzieła!

Przepis na: 16 sztuk
Czas pieczenia: 15 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. W dużej misce rozgnieć widelcem banany. Dodaj jajka, cukry i wymieszaj. Wlej olej, wsyp czekoladę i wymieszaj. 
  2. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem i sodą. Dodaj w dwóch partiach do masy bananowej i delikatnie wymieszaj ale tylko do połączenia.
  3. Masą wypełnij papilotki do 3/4 wysokości, formę wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  4. Bazę kremu przygotuj sobie kilka godzin wcześniej – musi być dobrze schłodzona. Śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej i dodaj posiekaną czekoladę – czekolada musi się rozpuścić. 
    Schłodzoną śmietankę czekoladową ubij do momentu aż śmietanka przestanie być płynna ale jeszcze nie jest ubita. Wsyp fix oraz ewentualnie cukier puder. Krem wyłóż na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *