Muffiny cukiniowe

Muffiny cukiniowe

ILOŚĆ

16 SZTUK

temperatura

170 stopni

czas pieczenia

15-20 minut

Jeśli miałabym wskazać najlepsze muffiny to chyba padłoby właśnie na te!  Mięciutkie, wilgotne, lekko kwaskowate – pycha. Wykończyłam je lukrem ale z cukrem pudrem też są cudne. Nawet następnego dnia są pyszne!

Przepis zaczerpnęłam ze strony www.mojewypiekicom.

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
230 g
cukinia
150 g
cukier
2 szt.
jajko
250 g
przesiana mąka tortowa
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
soda oczyszczona
125 ml
jogurt naturalny
125 ml
olej
1 szt
cytryna

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinie umyj, zetrzyj na dużych oczkach ( nie obieraj ze skóry). 
  2. W misce wymieszaj jajka, oleje, cukier, jogurt naturalny, otartą skórkę i sok z cytryny.
  3. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą. 
  4. Do mokrych składników dodaj suche – delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj cukinię – wymieszaj. 
  5. Masę przełóż do 3/4 wysokości papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *