Miodownik

Miodownik

Moja wersja miodownika! Nasz best of the best wśród ciast. Słodkie i mega uzależniające. Idealna propozycja dla prawdziwych łasuchów. Polecam przygotować to ciasto dzień a nawet dwa dni przed podaniem. 🙂 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO MIODOWE
300 g
masło 82 % w temp. pokojowej
1 łyżka
cukier puder
2 szt.
jajko
2 płaskie łyżeczki
soda oczyszczona
600 g
przesiana mąka tortowa
4-5 łyżek
płynny miód
BUDYŃ
900 ml
mleko 3/2 %
2 opakowania
budyń waniliowy
1 szt.
laska waniliowa
3 - 4 łyżki
cukier
KREM BUDYNIOWY
250 g
masło 82 % w temp. pokojowej
500 ml
mleko 3/2%
3 łyżki
cukier
1 opakowanie
budyń waniliowy
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
100 g
mleczna czekolada
kilka łyżek
mleko
DODATKOWO
1 opakowanie
herbatniki
1 puszka
kajmak

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 23 cm x 35 cm
Czas pieczenia: 15-20 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

CIASTO MIODOWE

Zagnieć ciasto, podziel na 3 części i wyklej nimi formę ( na papierze do pieczenia). Jeśli użyjesz miodu sztucznego to blaty nie będą potrzebowały czasu by zmięknąć. Wstaw blaszki do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor. 

BUDYŃ

  • Do 700 mleka dodaj cukier, wydrążone ziarna wanilii oraz samą laskę. Gotuj chwilę a następnie zestaw garnek z palnika, przykryj i odstaw na chwilę w celu uwolnienia aromatu z wanilii – wyjmij laskę i ponownie zagotuj mleko. 
  • W 200 ml zimnego mleka rozpuść proszek budyniowy i wlej do gotującego się mleka. Gotuj chwilę a następnie gorący budyń wyłóż na pierwszy blat midowy, przykryj drugim blatem. 
  • Na drugi blat wyłóż kajmak – rozsmaruj – przykryj warstwą herbatników. 
  •  

KREM BUDYNIOWY

  • Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją, przelej do miski, przykryj folią i wystudź. 
  • Miękkie masło zmiksuj na puch. Dodawaj po łyżce budyniu cały czas miksując. Możesz dodać jeszcze cukru pudru. Krem wyłóż na ciasto, przykryj trzecim blatem miodowym. 

POLEWA

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj stopniowo mleko – po łyżce i mieszaj rózgą do uzyskania gładkiej polewy. Na początku czekolada możę wyglądać na zwarzoną – po dodaniu większej ilości mleka składniki dobrze się połączą. 
  • Wylej polewę na ciasto i wstaw do lodówki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *