Mini bezy z kremem kawowym

Mini bezy z kremem kawowym

Te bezy z kremem kawowym to był spontan. Zostały mi 2 białka. W lodówce zawsze mam mascarpone. Kawa to u nas podstawą no i wyszło to co widzisz – bezy na jeden gryz..no może dwa!

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
2 szt.
białka
100 g
drobny cukier
płaska łyżeczka
sok z cytryny
płaska łyżeczka
mąką ziemniaczana
KREM KAWOWY
50 ml
espresso
250 g
mascarpone
1 łyżeczka
cukier puder
1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna
50 g
potarta gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE

Czas suszenia: 45-60 minut
Temperatura suszenia: 120/ 90 stopni 

BEZIKI

  1. Białką ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując – cukier musi się dobrze rozpuścić.
  2. Na koniec wlej sok z cytryny i wsyp skrobię – chwilę jeszcze miksuj. 
  3. Na papierze do pieczenia wyciskaj beziki. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i susz je 5 min w 120 stopniach po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz kolejne 60 minut ( termoobieg). Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw beziki w zamkniętym piekarniku do wystudzenia. 

KREM

Mascarpone krótko zmiksuj z cukrem. Wlej wystudzone espresso – zmiksuj. Dodaj kawę rozpuszczalną i czekoladę – wymieszaj. 

Krem wyłóż między beziki krótko przed podaniem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *