MINI BEZY FERRERO

MINI BEZY FERRERO

Pyszne eklery bezowe ferrero z obłędnym i banalnym w wykonaniu kremem czekoladowym idealnie sprawdzą się jako deser! Pięknie się prezentują! Może dodać coś kwaśnego dla przełamania słodyczy ale nam smakowały właśnie w takim wydaniu. 🙂 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
4 szt.
białka
200 g
drobny cukier
1 płaska łyżeczka
mąka ziemniaczana
1 płaska łyżeczka
sok z cytryny
KREM
250 g
mascarpone
2-3 łyżek
nutelli
DODATKOWO
50-100 g
orzechy laskowe
50 g
gorzka czekolada

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 4 złożone eklery bezowe.
Czas suszenia 95 minut
Temperatura pieczenia: 120/90 stopni 

  1. Białka w temperaturze pokojowej ubij na sztywno. Następnie dodawaj po jednej łyżce cukru. Po dodaniu każdej łyżki ubijaj pianę ok. 2 min. Ważne by cukier się całkowicie rozpuścił. Po koniec zmniejsz obroty i dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze chwilę.
  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ubitą pianę formując bezy na kształt eklerów za pomocą rękawa cukierniczego i tylki. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni termoobieg a po 2 minutach zmniejsz do 100 stopni i susz przez ok. 90 -120 min. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do całkowitego wystudzenia ( ja zostawiam na noc).
  3. Mascarpone zmiksuj z nutellą. Jeśli krem będzie wg. ciebie zbyt rzadki to wstaw go do lodowki na ok. 30 minut. 
  4. Na bezę wyłóż krem. Może wyłożyć jeszcze dżem np. porzeczkowy jeśli lubisz kwaśne przełamanie smaku. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi i przykryj drugą bezą. 
  5. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Udekoruj bezy i posyp orzechami laskowymi. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *