Maxi King z kremem twarogowym

Maxi King z kremem twarogowym

Przedstawiam Ci najsłodsze ale też najbardziej uzależniające ciasto jakie było mi dane zjeść. W lodówce miałam zalegający twaróg i postanowiłam pokombinować z popularną wersją ciasta Maxi King . Mleczny krem z dodatkiem twarogu, kajmak, ganache z prażonymi orzeszkami i herbatniki – no pycha!. Warstwy w ciastach go typu zawsze staram się rozprowadzać równo. Grubsza warstwa kremu czy kajmaku może dać nam zbyt mdłe i za słodkie ciasto. Jedną warstwę herbatników możesz zastąpić biszkoptem Polecam przygotować go dzień albo nawet dwa dni przed podaniem. Na następny dzień przypomina bardziej batonik.

  • szklanka w przepisie ma 250 ml

PRZEPIS DO WYDRUKU

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
200 g
masło 82 % w temp. pokojowej
1/2 szklanki
cukier
200 ml
mleko
2 szklanki
mleko w proszku
1 puszka ( firma Helio)
kajmak
150 g
twaróg mielony
100 ml
śmietanka 30%
150 g
czekolada
150 g
posiekane orzeszki ziemne
2,5 paczki
herbatniki kakaowe

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: forma 21 cm x 25 cm

  1. Podgrzej mleko i rozpuść cukier – wystudź. 
  2. Zmiksuj masło i dodawaj stopniowo twaróg w temp. pokojowe.  Wlewaj po kilka łyżek wystudzonego mleka z cukrem.
  3. Na końcu przesiej mleko w proszku i dodaj w trzech partiach do kremu maślanego. Zmiksuj do otrzymania gładkiego kremu. Jeśli krem będzie zbyt gęsty to możesz dolać nieco mleka.
  4. Kajmak lekko podgrzej
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wsyp posiekane orzeszki. 

PRZEŁOŻENIE

  • herbatniki
  • 1/3 kremu
  • herbatniki
  • kajmak
  • 1/3 kremu
  • herbatniki
  • 1/3 kremu
  • polewa

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *