Malinowa chmurka na biszkopcie

Malinowa chmurka na biszkopcie

Malinowa chmurką na biszkopcie to dobra opcja jeśli zostało Wam białek. U mnie wersja trochę oszukana bo w galaretce prócz malin są jeszcze brzoskwinie i truskawki. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
BISZKOPT
3 łyżki
cukier
3 szt.
jajko
3 łyżki
przesiana mąka tortowa
SKŁADNIKI NA KREM
500 ml
śmietanka 30%
2 łyżki
cukier puder
2 saszetki
śmietan fix
GALARETKA
2 opakowania
galaretka
750 ml
gorąca woda
300-400 g
owoce
BEZA
3 szt.
białko
150 g
drobny cukier
płaska łyżeczka
mąka ziemniaczana
płaska łyżeczka
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownica śr. 24 cm
Czas pieczenia: 25 min. biszkopt, 60 minut beza
Temperatura pieczenia: 170 st. biszkopt, 150/90 stopni beza

BISZKOPT

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno, dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując.
  2. Jak cukier się rozpuści to zacznij dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
  3. Pod koniec ubijania wyłącz mikser i dodaj w 3 partiach przesianą mąkę – wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę biszkoptową przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. 
 
BEZA
  1. Białką ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując – cukier musi się dobrze rozpuścić.
  2. Na koniec wlej sok z cytryny i wsyp skrobię – chwilę jeszcze miksuj. 
  3. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 21 cm. Wyłóż bezę. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i susz ją 5 min w 150 stopniach po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz kolejne 60 minut ( termoobieg). Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę w zamkniętym piekarniku do wystudzenia. 

GALARETKA

  1. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie – wystudź.
  2. Owoce połącz z galaretką. Możesz wykorzystać drobne owoce mrożone typu maliny, borówki. 
  3. Tężejącą galaretkę wylej na biszkopt – wstaw do lodówki. 

KREM

  1. Śmietankę ubij z cukrem. Pod koniec ubijania wsyp fix i ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji. Krem wyłóż na stężałą galaretkę.
  2. Krótko przez podaniem połóż bezę na krem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *