Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

wiekość formy

36 cm x 25 cm

temperatura

170 stopni

czas pieczenia

25-30 minut

No kocham wszystko co makiem! Drożdzówki, seromaki, rolady, makówki – kooocham! Jeśli Twoja miłość do maku jest równie duża to może wypróbujesz przepis na roladę biszkoptową? 🙂

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
BISZKOPT
6 szt.
jajka
6 łyżek
cukier
6 łyżek
mąka pszenna typ 450
50 g
roztopione masło 82%
MASA MAKOWA
300 g
mielony mak
120 g
płynny miód
2 łyżki
roztopione masło 82%
200 g
bakalie (orzechy, owoce suszone)

PRZYGOTOWANIE

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując. Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku i miksuj do uzyskania jasnego kremu. Mąkę przesiej – dodaj w 3 partiach do masy jajecznej – wymieszaj delikatnie szpatułką. Na koniec wlej roztopione masło – wymieszaj. Biszkopt przelej na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  2. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika jeszcze gorący zawiń od razu w ściereczkę i pozostaw do wystudzenia. 
  3. Składniki masy makowej połącz. Jeśli masa będzie sucha możesz dodać jeszcze masła lub mleka. 
  4. Rozwin ostrożnie biszkopt. Posmaruj na nim masę makową i zawiń w roladę. 
  5. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem/polewą. 

 

RADA:

  1. Biszkopt jest delikatnie i szybko wysycha dlatego pamiętaj by gotowy makowiec zabezpieczyć przez utratą wilgoci np. folią spożywczą. 
  2. Zanim użyjesz maku spróbuj go czy nie jest gorzki. Jeśli kupisz go za dużo to możesz go zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *