Makowiec japoński ( szarlotka japońska)

Makowiec japoński ( szarlotka japońska)

Makowiec japoński i szarlotka japońska to dwie zamienne nazwy tego ciasta. Ma w sobie dużo maku, jeszcze więcej jabłek! Nadają mu wilgotności ale ciężko odgadnąć, że są jednym ze składników. 😉  Pierwszy raz jadłam go jakieś 25 lat temu i zapamiętałam ten smak do dziś! Najbardziej smakuje mi polany lukrem! Może też wykończyć go roztopioną czekoladą! 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
600 g
mak mielony
300 g
cukier
12 szt.
jajko
12 łyżek
kasza manna
800 g
jabłka
250 g
miękkie masło
150-200 g
bakalie ( orzechy, rodzynki)
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
kilka kropel
naturalny olejek migdałowy

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: forma 35 cm x 24 cm
Czas pieczenia: 45 – 50 minut 
Temperatura pieczenia: 170 – 180 stopni ( termoobieg)

  1. Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło zmiksuj na puch. Dodaj cukier i ponownie zmiksuj. 
  2. Dodawaj po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
  3. Do masy maślanej dodaj kaszę manną i wsyp mak ( suchy ). Całość połącz – masa będzie bardzo gęsta. 
  4. Dodaj potarte jabłka, bakalie, proszek do pieczenia i oleje migdałowy – wymieszaj. 
  5. Ubij pianę z białek na sztywno i delikatnie połącz z masą.
  6. Masę wyłóż na formę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto w trakcie pieczenia mocno wyrośnie. Nie otwieraj piekarnika. Jeśli zauważysz, że się szybko przypieka od góry to zmniejsz temperaturę. Po ok 40 minutach ciasto opadnie – wyrówna się. 
  7. Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi

2 komentarzy

Dzień dobry,
Brakuje tylko informacji co zrobić z białkami, czy je również dodać do ciasta.
Pozdrawiam
AK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *